Een actieve school

Het Maerlant-Lyceum organiseert ontzettend veel activiteiten naast het reguliere onderwijsaanbod. ICT en duurzaamheid zijn aan onze bestaande speerpunten toegevoegd. We streven ernaar om binnen twee schooljaren een gecertificeerde Eco-school te worden, waarbij wij leerlingen mobiliseren om met verschillende activiteiten hun steentje bij te dragen aan het milieu en de wereld om ons heen.    

Maerlant-weken

In 2018-2019 organiseerde de school voor het eerst Maerlant-weken voor de onderbouw. Het motto van deze weken is: ‘leren, maar dan anders’. Het aanbod in deze weken zal zeer divers zijn en verdiepend en verrijkend op het gebied van digitalisering, burgerschapsvorming, 21e-eeuwse vaardigheden, motivatie en de ontwikkeling van verschillende talenten. Ook duurzaamheid krijgt een grote plaats binnen het programma. Leerlingen krijgen in de twee weken die in dit jaar gepland staan de tijd om zichzelf op een andere manier dan tijdens de les te laten zien.

Educatieve reizen

Zeelandreis

Aan het begin van het schooljaar gaan de brugklassers samen met mentoren en leerlingmentoren een paar dagen naar Zeeland om elkaar te leren kennen. Er is een afwisselend programma met sport, excursies en ontspanning.

Gymnasiumreis

In de tweede klas staat een reis naar de Oud-Romeinse nederzetting Trier op het programma. Deze Duitse stad biedt een groot aanbod van kunst en cultuur uit de Klassieke Oudheid. 

Engelse reis

Voor alle leerlingen uit de derde klas organiseert het Maerlant-Lyceum een talenreis Engels. De havisten gaan een kleine week naar Dublin en de vwo’ers verblijven enkele dagen in Londen. De leerlingen logeren bij gastgezinnen, bezoeken een talenschool en maken diverse excursies.

Berlijnreis

Tijdens het vierde jaar vindt een educatieve reis naar Berlijn plaats. De leerlingen van 4 havo verkennen een week lang de historische stad en bezoeken de Stasigevangenis en concentratiekamp Sachsenhausen. 

Italiëreis

In het najaar wordt voor de leerlingen van 5 vwo een tiendaagse reis naar Florence, Rome en Pompeï georganiseerd. De leer­lingen maken kennis met de cultuur en de geschiedenis van Italië. 

Franse reis

Leerlingen die het DELF-programma volgen gaan in het vijfde leerjaar een aantal dagen naar Parijs of Lille, om hun spreek- en luistervaardigheid te vergroten en de Franse sfeer te ervaren.

Griekenlandreis

Omdat de Griekse kunst en cultuur niet mogen ontbreken in het gymnasiumprogramma, wordt er eens in de paar jaar een rondreis langs Athene, Mykene, Korinthe, Epidauros, Olympia en Delphi georganiseerd.