Ons onderwijs
Het Maerlant-Lyceum is een openbare school voor gymnasium, atheneum en havo in de Haagse wijk Benoordenhout. De school telt ongeveer 1.130 leerlingen en 110 medewerkers. Zij biedt een veilige en vertrouwde leeromgeving waar goed presteren en met plezier naar school gaan samenvallen. Het Maerlant-Lyceum kenmerkt zich door drie speerpunten: versterkt taalonderwijs, bètaonderwijs en het gymnasium.

Onderwijsaanbod
Speerpunten
Versterkt taalonderwijs
Leerlingen die met een diploma de school verlaten, vliegen uit over de hele wereld, een wereld waarin steeds meer sprake is van contact tussen landen, organisaties, bedrijven en mensen. Internationale oriëntatie is dus absoluut noodzakelijk voor onze leerlingen, net zoals het goed beheersen van de Engelse taal. Het Maerlant-Lyceum speelt hierop in door onder meer alle klassen extra lesuren Engels aan te bieden.
Verder kunnen leerlingen in de bovenbouw met Frans in hun pakket een verdiepingsprogramma (DELF) volgen voor deze taal. Ten slotte biedt de school een programma aan met versterkt Duits in samenwerking met het Goethe-Institut.

Bètaonderwijs
Het Maerlant-Lyceum zet zich al enige tijd actief in voor aantrekkelijk, vernieuwend en kwalitatief hoogstaand bètaonderwijs. Het is belangrijk dat leerlingen de kans krijgen om hun (bèta)talenten te ontwikkelen. Bètaonderwijs stimuleert het analytisch denken en de creativiteit. Bovendien geeft een bèta-achtergrond veel vrijheid in de studie- en beroepskeuze. De school onderneemt jaarlijks een groot aantal bètagerelateerde activiteiten, zoals de Career Day, Vaar je rijk, Shell Energy Lab, Discovery Truck en een bezoek aan het boorkernenlab. Ook een bezoek aan de snijzaal met het vak biologie in 4VWO zit in ons curriculum. Zo kunnen leerlingen ervaren wat het inhoudt als je geneeskunde wil gaan studeren.

Gymnasium
Met zijn gymnasiumopleiding bouwt het Maerlant-Lyceum voort op de traditie van het Tweede Stedelijk Gymnasium. Dat werd opgericht in 1917 en sinds 1946 voortgezet als Maerlant-Lyceum.
Naast het reguliere lesprogramma zijn er speciale gymnasiumactiviteiten. In september houden we onze gymnasiumdag waarop we met alle gymnasiasten samen op pad gaan. In januari hebben we voor het hele eerste leerjaar een actieve doe-route door de school, het project Brood & Spelen. Ook organiseren we voor klas 2 een driedaagse excursie naar Trier en in de bovenbouw een studiereis naar Griekenland.
Bij vervolgstudies is een gymnasiale opleiding een belangrijke steun, bijvoorbeeld bij alle talenstudies, maar ook bij rechten, geneeskunde, filosofie, geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Blik op de toekomst
Om ons onderwijs nog meer toekomstgericht te maken, zijn ICT en duurzaamheid aan onze bestaande speerpunten toegevoegd. We streven ernaar om binnen twee schooljaren een gecertificeerde Eco-school te worden, waarbij wij leerlingen mobiliseren om met verschillende activiteiten hun steentje bij te dragen aan het milieu en de wereld om ons heen.
Daarnaast staan voor de onderbouw zogenaamde Maerlant Weken op de agenda, waarin toekomstgericht leren in verschillende werkvormen centraal staat. Zowel voor docenten als leerlingen zal ICT een grotere plaats binnen ons bestaande onderwijs krijgen door de komst van de nieuwste digiborden en laptopkarren.

Sport en cultuur
Het Maerlant-Lyceum heeft twee gymzalen. In de hoogste twee leerjaren kunnen leerlingen kiezen uit een groot aantal sporten, zoals aerobics, cricket, dans, fitness, golf, rugby, squash, softbal, tennis, voetbal, watersporten en zelfverdedigingssporten. Het vak keuzesport is onderdeel van het schoolexamen.
Leerlingen in de bovenbouw gaan voor het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) of KCV (Klassieke Culturele Vorming) naar theatervoorstellingen, workshops en tentoonstellingen.

Talentontwikkeling
Het Maerlant-Lyceum zet zich in om alle leerlingen op school zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Daarnaast probeert de school leerlingen die aan de onder- of bovenkant extra stimulans nodig hebben te helpen.
Wie bijvoorbeeld in de brugklas extra ondersteuning nodig heeft, krijgt dat tijdens speciale steunlessen Nederlands, Engels, Frans en wiskunde.
Getalenteerde leerlingen uit 5 vwo mogen deelnemen aan speciale masterclasses; een groot aantal leerlingen doet ieder jaar mee aan Pre-University activiteiten in Leiden, de Junior Med School van de Erasmus Universiteit in Rotterdam wordt ook vaak bezocht door Maerlanders.
Leerlingen voor wie het leerproces – door verschillende omstandigheden – soms moeizaam verloopt, krijgen door persoonlijke aandacht en coaching een extra steuntje in de rug.
