Maerlant Debat in België

Een aantal Maerlanders zijn samen met meneer ter Kuile en meneer Kerkvliet deze week in Belgie om mee te doen aan een debatwedstrijd.

Na een soepele heenreis met de trein arriveerden wij op maandagavond 25 september in Blankenberge. De dinsdag was gereserveerd om ons te verdiepen in de persoon van Jacob van Maerlant. Een fietstocht bracht ons langs Lissewege alwaar wij de rijkdom van de dertiende eeuw konden aanschouwen. De eeuw dat Van Maerlant in Vlaanderen woonde.

Daarna vervolgde wij onze route naar Ter Doest, waar Jacob van Maerlant waarschijnlijk werkzaam was geweest in het plaatselijke scriptorium. In Damme brachten wij vervolgens hommage aan het standbeeld dat ter ere van hem daar was geplaatst in 1860. Een periode van sterk opkomend nationalisme, waar men op zoek ging naar oude vaderlandse helden. Eveneens bezochten wij daar de vermoedelijke laatste rustplaats van de naamgever van onze school. De fietstocht werd afgesloten in Brugge, waarna sommigen per trein en anderen per fiets terugkeerden naar het hotel.

Morgen start na deze, letterlijk zonovergoten en inhoudelijk inspirerende dag, de eerste ronde van het debat. De stellingen zijn nog onbekend, maar wij hebben er zin in.