Jesse naar Internationale Wiskunde Olympiade

Jesse Fitié uit 5 vwo is geselecteerd voor het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de 60e Internationale Wiskunde Olympiade. Zes geselecteerde leerlingen reizen in juli af naar Bath, Verenigd Koninkrijk, waar ze de strijd aan zullen gaan met ongeveer zeshonderd getalenteerde jongeren uit meer dan honderd landen.

Afgelopen week vond op Landgoed de Rosep in Oisterwijk de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Elf winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit 9.000 scholieren, streden hier om een plek in het Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen aan het eind van het trainingskamp, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Rabobank en Landgoed de Rosep. De volgende zes leerlingen kwamen als beste uit de bus: 

·     Szabi Buzogany (19 jaar, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)

·     Jesse Fitié (17 jaar, 5 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)

·     Jovan Gerbscheid (16 jaar, 5 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)

·     Jippe Hoogeveen (16 jaar, 5 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)

·     Matthijs van der Poel (18 jaar, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)

·     Richard Wols (16 jaar, 6 vwo, CSG Dingstede Meppel)

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijd hoge ogen te kunnen gooien. Vier teamleden zaten vorig jaar ook al in het team: Szabi behaalde toen een eervolle vermelding, Jovan en Jippe een bronzen plak en Matthijs zelfs een zilveren medaille. 

Op 6 juli vertrekt het team vanaf Schiphol. De eerste bestemming is Bristol, waar de leerlingen een trainingskamp volgen om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Van 14 tot 22 juli vindt vervolgens de 60e editie van de Internationale Wiskunde Olympiade plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds vier en een half uur de tijd om drie wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen. Na de twee wedstrijddagen bestaat het programma uit excursies in en om Bath en een feestelijke medailleceremonie. 

 Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Landgoed De Rosep.