Bezoek Dachau door Emma Rost Onnes

Vorige week ben ik met het college van Madurodam 3 dagen naar Dachau in Duitsland geweest. Voorafgaand aan deze reis, kwamen er al 2 leden van het Nederlands Dachau-comité iets vertellen. Dit was een superbijzonder verhaal en het was wel zo leuk om al iets te weten over Dachau voordat we er naartoe gingen!

Nadat we waren aangekomen in de Jeugdherberg waar we sliepen, hadden we kennisgemaakt met onze gids van de aankomende dagen. Ze stelde wat vragen aan ons, en wij konden - als we dat wilde - ook wat vragen aan haar stellen over de dagen erna.

Op maandag zijn we naar het concentratiekamp Dachau geweest. Dit is de sterfplek van George Maduro, naar wie Madurodam is vernoemd. Het is voor Duitse scholen verplicht om elk jaar een klas mee te nemen naar een concentratiekamp, dus we waren zeker niet de enige. Als eerst hebben we het museum bezocht dat in het concentratiekamp zit en daarna kregen we een rondleiding door het kamp. In de middag hebben we bij barak 15, waar George Maduro verbleef tijdens zijn tijd in Dachau, een krans neergelegd. Onze gids vertelde tijdens de rondleiding en in het museum veel over hoe de gevangenen leefden en behandeld werden. Dit was natuurlijk superheftig om te horen, maar ook om alle afbeeldingen van het kamp te zien die nog over zijn uit die tijd.

Thuis in de Jeugdherberg hebben we de dag daarna ook nog een film gekeken over het concentratiekamp en hebben we het er met de gids over gehad wat we nou eigenlijk echt vonden van deze reis. Iedereen was het er over eens dat het een hele bijzondere reis was, die je van je leven niet meer gaat vergeten. We hebben er allemaal wel een keer op school over geleerd, maar het is echt 10 keer indrukwekkender als je ook daadwerkelijk op de plek bent waar dit zich allemaal afspeelde. Ik zou het zeker iedereen aanraden om er een keer in je leven naar toe te gaan, omdat je er echt heel veel van leert en het superindrukwekkend is.

Emma Rost Onnes