3de Haagsche debat op Hoge Raad

Voor de 3de keer organiseerde het Maerlant Lyceum het Haagsche debat. Doel van deze wedstrijd is om onderbouwers voor het debat te motiveren. Zes Haagse scholen streden om de prijs van het beste debat team en beste pleiter. De locatie van deze wedstrijd was een hele bijzondere, namelijk de grote zaal van de Hoge Raad der Nederlanden.

Onder voorzitterschap van de vice president van de Hoge Raad mr. W van Schendel gingen scholen in debat over vaccinatieplicht, jeugdige asielzoekers en strafrecht. De pleiters argumenteerde over de Urgenda zaak. Saillant detail is dat net die ochtend op de Hoge Raad het cassatie verzoek van de Nederlandse Staat in de Urgenda zaak behandeld was.

Emma van het Dalton Voorburg wist als een volleerde pleiter met duidelijke juridische argumenten de eerste prijs in de wacht te slepen. Het Haganum werd eerste in de team wedstrijd. Als klap op de vuurpijl was er een bijzondere prijs beschikbaar gesteld door de Hoge Raad. Abigail van het Maerlant lyceum won deze prijs voor aanstormend debat talent.

Abigail neemt de prijs voor aanstormend talent in ontvangst

Maar uiteindelijk is iedereen een winnaar en alle deelnemers kregen het pas uitgekomen boekje Hoge Raad voor Dummies en een dikke chocolade reep in een Hoge Raad verpakking. Kortom het was een zeer geslaagde debat wedstrijd.

Sebastiaan Kerkvliet, Christiaan de Regt en Carel ter Kuile

De jury